Sammenhæng mellem kropsterapi og psykoterapi

31-07-2023

Sammenhæng mellem kropsterapi og psykoterpi

 

 

Menneskets helbred er ikke kun begrænset til det fysiske eller det mentale. Sundhed er en symbiose af begge aspekter, og for at opnå optimal velvære er det nødvendigt at adressere både kroppen og sindet. Det er her, hvor kropsterapi og psykoterapi kan arbejde hånd i hånd for at skabe en helhedsorienteret tilgang til velvære.

Klik her for at læse mere

Sådan identificerer du en narcissist

28-07-2023

Sådan identificerer du en narcissist

 

 

Introduktion: Narcissisme er en personlighedsforstyrrelse, der kendetegnes ved en overdreven selvoptagethed, manglende empati og en udtalt trang til at blive beundret af andre. Identifikation af narcissisme er afgørende for at beskytte dig selv mod potentielt skadelige forhold og interaktioner. I denne blog vil vi udforske nogle af de mest almindelige tegn på narcissisme og give dig værktøjer til at genkende disse adfærdsmønstre hos andre.

Klik her for at læse mere

Opstart samtalegruppe om narcissisme

Ramt af en narcissist - opstart samtalegruppe - 17. maj 2022

 

 

Hvis du kunne være interesseret i den kommende gruppe om narcissisme og medafhængighed, så skal du læse videre her, hvor jeg skriver om:

 • Formål med gruppen

 • De overordnede rammer

 • Strukturen for hver gruppegang

 • Indhold - temaer

 • Pris og lokation

 • Næste skridt


 

Klik her for at læse mere

Følelsesmæssig afpresning - del 1 af 3

Følelsesmæssig afpresning - del 1 af 3

 

Oplever du eller har du oplevet at en vigtig person i dit liv:

 • Truer med at gøre dit liv svært, hvis du ikke gør, hvad de ønsker?
 • Indikerer, at de vil stoppe relationen, hvis du siger fra?
 • Fortæller dig direkte eller indirekte, at de ikke vil passe ordentligt på sig selv, skade sig selv eller blive deprimeret, hvis du gør....?
 • Ignorerer eller undlader at tage dine følelser og behov alvorligt?
 • Definerer dig som selvisk, forkert, grådig, ufølsom eller ligeglad, hvis du ikke giver efter?
 • Giver dig stor anerkendelse, når du gør, hvad de ønsker og tager det væk, hvis du ikke gør det?

 

Hvis du har svaret ja til bare et af ovenstående spørgsmål, så er du muligvis havnet i en situation, hvor du er udsat for følelsesmæssig afpresning – og nærværende artikelserie kan derfor være relevant for dig. 

Del 1 - Følelsesmæssig afpresning

Samtalegruppe om narcissisme

Samtalegruppe om narcissisme

Jeg har nu i en årrække arbejdet med mennesker 1-1, som har haft narcissisme inde på livet i den ene eller anden form. I den forbindelse er jeg flere gange blevet spurgt, om jeg vil oprette en samtalegruppe for mennesker, der har været i narcissistiske relationer. Efter at have overvejet det i noget tid, kan jeg mærke, at det føles helt rigtigt med en sådan gruppe, og jeg er derfor gået i gang med at planlægge rammer, praktik og indhold.
 
Hvis du tænker, at det måske kunne være interessant for dig, så klik på linket nedenfor. Du vil så blive taget til den præsentation jeg brugte på et webinar den 3. februar om den kommende samtalegruppe. Præsentationen indeholder udover information om samtalegruppen  nyttig viden om:  
 • Hvad en narcissistisk personlighedsforstyrrelse er
 • Forskellige typer af narcissister
 • Den narcissistiske relationscyklus - idealisering, devaluering, smid væk, overvågning/genoptagelse

God fornøjelse -:)

Præsentation fra webinar den 03. februar 2021

OCD og Corona

15-05-2020

OCD og Corona

Oplever du, at mediernes store fokus på smittespredning, håndvask, social distance og viruspartiklernes potentielle overlevelse i flere dage, skaber mange ubehagelige tanker og følelser, som du ikke kan slippe af med? Og kan du mærke, at du har større og større behov for at vaske hænder og spritte af, før du kan finde ro i dig selv, så kan det være, at du har fået aktiveret en snert af et OCD mønster, som vil kunne være gavnligt for dig at arbejde med. 

I dette blogindlæg beskriver jeg, hvad OCD er, hvordan Corona situationen kan aktivere et OCD mønster, og hvad du kan gøre for gøre dig fri af OCD’ens greb.

 

Link til blog om OCD og Corona

Angst for Coronavirus

Angst for Coronavirus

Jeg har i den sidste måned bemærket, hvordan debatten om coronavirusset har skabt en del angst og frygt relateret til risikoen for smitte, fødevaresituationen og økonomien – og måske er du en af de mange, der har oplevet en større grad af følelser som frygt og angst. I så fald er dette blogindlæg for dig.

I blogindlægget fokuserer jeg på, hvordan det kan være muligt at adskille ”almindelig” angst fra den uhensigtsmæssige angst, som kommer ud af proportioner. Til slut i indlægget har jeg formuleret et par undersøgelses- og reflektionsspørgsmål, som kan give dig et fingerpeg i forhold til, om du kunne have gavn af at arbejde med din angst for Coronasmitte.

 

Link til blog om Angst for Coronavirus

At integrere skyggen som medafhængig

At integrere skyggen som medafhængig

For lidt tid siden afholdte min gode psykoterapeutkollega og jeg en workshop om skyggearbejde. Da jeg kom hjem fra workshoppen, kunne jeg ikke lade være med at tænke på skyggearbejde i forhold til dynamikken mellem medafhængighed og narcissisme. Hvad er det egentligt, der bliver lagt i skyggen hos narcissisten, og hvad er det, der bliver lagt i skyggen hos den medafhængige? og hvordan vil viden og forståelse om dette, kunne hjælpe til at undgå at blive fanget i destruktive dynamikker med en narcissistisk person?

 

Link til blog om at integrere skyggen som medafhængig

At bryde med en narcissist

At bryde med en narcissist

Når jeg arbejder med mennesker, som er, eller har været, i relation med en person med narcissistiske træk, slår det mig altid, hvor svært det er, at bryde ud af en sådan relation. Jeg vil derfor i dette blogindlæg skrive lidt om en af hovedårsagerne til det, og hvad du kan gøre for at komme til en afklaring i forhold til din relation.

Link til blog om at bryde med en narcissist

Skjult narcissisme

Skjult narcissisme

Dette blogindlæg handler om, hvad det vil sige at vokse op i en familie præget af narcissisme i det skjulte, og hvordan det sætter spor ind i voksenlivet, som på mange måder er mindst lige så udfordrende som en opvækst med åbenlys narcissisme. Konsekvensen af at vokse op med skjult narcissisme kan f.eks. være,

 • at du har svært ved at identificere dine følelser og behov
 • At du har svært ved at sige fra og stå ved dig selv
 • At du føler skyld, når du står ved dig selv
 • At du har en oplevelse af, at dine forældre er de sødeste mennesker i verden samtidigt med, at du får ondt i maven, når du er sammen med dem
 • At du har en oplevelse af, at der er et eller andet galt med dig uden, at du helt kan forstå hvorfor

Link til blog om skjult narcissisme

Samtalegruppe

Pårørende til psykisk sårbare - Samtalegruppe

Tilbud om samtalegruppe for dig der har en bror eller søster med psykisk sygdom.

Børn som vokser op med en forælder eller en bror eller søster, som har en psykisk sygdom er ofte udsat for voldsomme påvirkninger igennem deres opvækst.

Samtidigt er der meget lidt fokus og hjælp til lige præcis denne gruppe, og de problemstillinger, som følger af en sådan opvækst.

Derfor vil jeg gerne danne en selvhjælpsgruppe for folk, der synes, de passer i målgruppen. 

Link til pårørendegruppe

Indre barn meditation

Indre barn meditation, 6 - 12 år

Her finder du en indre barn meditation rettet mod perioden 6 - 12 år. Meditationen indeholder bevidst regression, hvilket vil sige, at du vil blive guidet til at gå tilbage til den tid, hvor du var 6 - 12 år.  

Selve meditationen varer ca. 35 minutter, men hvis du ønsker at lave meditationen, anbefaler jeg dig, at du sætter en times tid af, så du har mulighed for at være med de følelser, som det vækker i dig og eventuelt skrive de ting ned, som du kommer i kontakt med.

Under punktet "meditationer" finder du meditationer rettet mod de forskellige barne aldre. I løbet af de næste par uger, vil jeg uploade den sidste meditation i rækken af indre barn meditationer, som retter sig mod perioden 12 - 25 år. 

Link til video

Værdien af krops- og psykoterapi i kombination

Dette blogindlæg handler om, hvordan kombinationen af kropsterapi og psykoterapi kan bidrage til heling og mere livsglæde? 

Det er hverken mystisk eller mærkværdigt, men helt naturligt, og det har en biologisk og videnskabelig forklaring. Er du nysgerrig? Så klik på linket herunder for at læse mere.

 

Klik her for at læse mere

Narcissisme medafhængighed

Heling af medafhængighed - del 1 af 2

Dette blogindlæg handler om medafhængighed og om heling fra medafhængighed. Hvis du kan identificere dig med termen medafhængighed (primært fokus på andre fremfor dig selv) og måske har været i en usund relation med en narcissistisk person, så er denne blog for dig.

 

Bloggen er opdelt i 2 dele. I den første del beskrives den underliggende psykologiske problemstilling, og i den anden del beskrives de væsentligste elementer i vejen til heling.

 

Klik her for at læse mere

Narcissisme medafhængighed

Heling af medafhængighed - del 2 af 2

Efter at have beskrevet de underliggende mekanismer i medafhængighed, kommer jeg her nærmere ind på mit bud på heling fra medafhængighed.

Inden jeg kaster mig ud i det, vil jeg kort sige, at der er tre forhold, som er væsentlige at være opmærksomme på:

 1. Der er ikke noget quick-fix på heling af medafhængighed

 2. Heling af medafhængighed er hverken omkostningsfri eller smertefri, men den er det hele værd

 3. Søg hjælp til helingen af din medafhængighed. Det kan være gennem støttegrupper, terapi eller andet. Fundamentet for medafhængighed er dannet i relation og skal også heles i relation.

Klik her for at læse mere

Dysfunktionel familie

Den "Dysfunktionelle Familie"

Begrebet ”Dysfunktionel Familie” er et begreb, som jeg først stødte på for nogle år tilbage. Jeg var på det tidspunkt ikke bevidst om, at de fleste (hvis ikke alle) familier har elementer af dysfunktion i sine mønstre og adfærd.

Alle medlemmer af en familie spiller en rolle i et familiemønster, og dette blog-indlæg handler derfor ikke, om at placere et ansvar for dysfunktionalitet. Det handler om at beskrive, hvad der kendetegner dysfunktion i en familie, hvordan dysfunktion kan udvikle sig, og hvad du eventuelt selv kan gøre, hvis du kan genkende nogle af symptomerne på dysfunktion i din familie. 

Klik her for at læse mere

Sammenhængen mellem krop og psyke

Sammenhæng mellem krop og psyke

Det er efterhånden velkendt, at der er en sammenhæng mellem krop og psyke. Det ses bl.a. ved at antallet af kropsterapeutiske uddannelser og dermed også kropsterapeuter er steget væsentligt over de sidste år. På samme måde findes der heller ikke mange psykoterapeutiske uddannelser, som kun arbejder mentalt/kognitivt.

Men hvordan er det egentligt, at krop og psyke hænger sammen? I den nedenstående blog beskriver jeg, hvordan sammenhængen anskues gennem et bioenergetisk perspektiv. 

Klik her for at læse mere

Udfordringen med "Non-Dualisme-spiritualitet" (Eckhart Tolle, Adyashanti, Gangaji m.fl.)

Spiritualitet (og Non-Dualisme) kan være en kilde til konstruktiv vækst, men det kan være godt, at vide lidt om, hvor der ligger nogle mulige faldgruber og vildveje i forhold til det område.

Her finder du derfor et blog indlæg om nogle af de udfordringer, som jeg ser med den form for spirituel praksis, som falder under navnet Non-Dualisme og bl.a. formidles gennem personer som Eckhart Tolle, Adyashanti og Gangaji.

 

Klik her for at læse mere

Afhængighed og relationer

Dette blogindlæg handler om den sammenhæng, som jeg ser mellem afhængighed og evnen til at indgå i nærende relationer.

Fundamentalt set opstår afhængighed gennem relationelle traumer, som skaber en mangel på forbindelse til en selv og til at indgå i relation med andre mennesker - og ”helbredelse” fra afhængighed må således ske i relation.

Klik her for at læse mere

Kropsterapi og Skizofreni

I slutningen af dette indlæg er der et link fra Body-SDS om de mulige effekter på Skizofreni ved at arbejde med kroppen. Body-SDS og Totum kropsbehandlinger (som er det jeg er igang med at uddanne mig indenfor) er stort set identisk.

Artiklen om den kropsterapeutiske virkning på en person med Skizofreni overrasker mig på sin vis og så alligevel ikke. Det overrasker mig, fordi Skizofreni for en del mennesker er en lidelse, der varer livet ud og som (i det traditionelle psykiatriske system) kan føre til en livslang medicinsk behandling. Når det alligevel ikke overrasker mig, og på sin vis næsten er logisk, så hænger det sammen med, at skizofreni er en psykisk udfordring, der i min forståelse hænger sammen med traumer og med en manglende forbindelse til egen krop. 

Klik her for at læse mere

Om at leve autentisk

At leve autentisk handler ikke om, at være perfekt, og det handler på ingen måde om at sammenligne sine værdier eller sine handlinger med andre. Det handler om langsomt at blive bedre til at mærke sig selv og til at udtrykke sin indre sandhed - med udgangspunkt i kærlighed og omsorg til sig selv, sine relationer og til livet i det hele taget.

 

Hvis du har lyst til at læse mere om det at leve autentisk, og hvordan vi kan understøtte dig i det, så klik på linket herunder:

Klik her for at læse mere

Narcissisme og medafhængighed - del 1

Hvis du nogensinde har været i en relation, hvor du har haft en fornemmelse af en grundlæggende ubalance i forholdet. Hvor du ikke havde lige så meget ret til at sige din mening og stå op for dig selv, som den anden part. Hvor samtalen ofte drejede sig om den anden, og at du skulle give mere end du kunne få?

Så er det sandsynligt, at du har været i en relation med en person med narcissistiske personlighedstræk. 

Klik på linket nedenfor for at læse mere om, hvad der ligger til grund for narcissistens personlighedstræk, hvorfor mennesker med narcissistiske eller medafhængige personlighedstræk har en tendens til at finde sammen, og hvad du skal være opmærksom på i en sådan relation. 

Klik her for at læse mere

Narcissistens manipulationsteknikker - del 2

Har du nogensinde stået i en relation, hvor du gang på følte, at der var noget, som ikke helt stemte, hvor du har haft oplevelsen af, at blive manipuleret og løjet for. Hvor det at konfrontere personen med disse ting ofte har ført til vrede, og at du er endt med at blive beskyldt for at være forkert eller galt på den uanset, hvor urimeligt det end måtte.

Så har du sandsynligvis været udsat for narcissistiske manipulationsteknikker!! 

Klik på linket nedenfor og læs mere om nogle af de mest typiske manipulationsteknikker, som du vil opleve, hvis du er i en relation med en person med narcissistiske personlighedstræk.

Klik her for at læse mere